A gyógymasszázs abban különbözik a sima masszázstól, hogy szakorvos írja elő valamilyen egészségügyi probléma kezelésére, illetve az adott testrészben keletkező fájdalom enyhítésére, megszűntetésére irányul.

Speciális jellegénél fogva megfelelő szakképesítéssel rendelkező gyógymasszőr vagy gyógytornász végzi, aki először tájékozódik a bőr alatti kötőszövetek állapotáról, és annak megfelelően végzi el a masszázst.

A gyógymasszázs a fizioterápiás kezelések közé sorolható, melynek során a mechanikai energiát használjuk fel a gyógyításra.

A technikáját tekintve lehet svéd masszázs, reflexzóna masszázs vagy kézi nyirokmasszázs.

Az, hogy melyik fajtája kerül alkalmazásra, a fennálló egészségügyi problémától függ.

Mozgásszervi panaszok esetében általában svéd masszázs kerül alkalmazásra, melynek során a szakember speciális “fogásokat” alkalmaz a páciensen – simítja, dörzsöli, gyúrja, ütögeti az adott testrészeket.

Belgyógyászati panaszokra, kisugárzó fájdalmakra reflexzóna, azaz kötőszöveti masszázst szoktak előírni.

Ez esetben az ún. reflexes hatások elérése a cél, melyek jótékonyan hatnak a belső szervek – szív, epehólyag, bélrendszer – működésére.

A nyiroködéma kezelésére, gyógyítására a nyirokmasszázs szolgál, amit kézzel és géppel is végezhet a szakember.

A gyógymasszázsnak rengeteg pozitív egészségügyi és élettani hatása ismeretes.

Helyileg és a reflexes távolhatás révén is nagymértékben serkenti a vérkeringést, lazítja a gyulladt, túlterhelt izmokat, felgyorsítja a salakanyagok kiürülését, oldja a stresszt, javítja közérzetet és fájdalomcsillapító hatással is bír.